Pányok nyáron
Pányok télen

 

 
 

Egyházi élet

2015.
Megállapodás

Kiindulva Pányok község lakossága iránt felelősségünkből és a korábban kinyilvánított együttműködési szándékunkból alulírottak, Pányoki Református Egyházközség és Pányok Község Önkormányzata a mai napon az alábbiakban állapodnak meg. Tovább»

Pányok község lakosainak 80%-a református vallású. A község lakosai már az 1530-as években protestáns hitre tértek. A feljegyzések szerint a falu református gyülekezete 1696-ban már kőtemplomot használt- 1873-ban azonban a templom leégett.

A jelenlegi templomot 1874-ben építették úgy, hogy az előző templom falait két sukknyival feljebb emelték. A nyugati homlokzat előtti 25 méteres tornyát 1901-ben kapta. A 6X22 méteres belső térben 200 ülőhely van, mennyezete sík, vakolt. Orgonáját Barakovits János építette 1935-ben nyolc változattal. A 250 kg-os harangját Novotny Antal öntötte 1901-ben Temesvárott, a 120 kg-osat pedig Szlezák László 1935-ben Budapesten. Egy 1935-ös adat szerint akkor amikor a község lakosa 438 fő a reformátusok száma 349 fő. Mára alig éri el a 90-net.

Az egyházközség iratai 1744-től vannak meg melyek a Sárospataki Református Kollégium Levéltárában találhatóak meg.

A templomot 1998-ban könnyező házigomba támadta meg, ezért annak teljes berendezését ki kellett cserélni. A munkálatokat Molnár Sándor lelkipásztor irányításával Kuzma Endre Pányokból elszármazott gönci vállalkozó építette. Ekkor újították fel a gyülekezet orgonáját Lukács Tamás orgonaépítő munkájával. 2005-ben újra megjelent a gomba, így ezáltal szükségessé vált a templom újbóli fertőtlenítése.

 

2004-ben Kovács Ferenc Pányokból elszármazott vállalkozó tervei alapján készült el a 2005 július 2.-án átadott gyülekezeti közösségi ház, mely pályázati pénzekből és vállalkozói adományból épült fel.

A gyülekezet mindenkor Abaújvár filiája volt, és onnan járt ki a lelkész szolgálni.

 

 

 

 

 

 

A gyülekezet jelenlegi lelkipásztorai 2000 szeptembere óta Tóth Viktória és Tóth István, akik Abaújvárról járnak ki és végzik a gyülekezeti szolgálatokat.

Rendes Istentiszteleti alkalmak:
Vasárnap 9.00 Felnőtt Istentisztelet
Vasárnap 9.00 Gyermek Istentisztelet
Csütörtök 16.00 Bibliaóra - télen 17.00 nyáron;

Gyülekezeti alkalmainkra mindenkit szeretettel várunk!
Áldást és békességet az olvasónak.

 

Szikra Bábcsoport

Bábcsoportunk 2004 szeptemberében alakult, amikor a "Palánta" gyermekmissziós közösség által meghirdetett 100 bábcsoport akció hatására. Környékbeli vállalkozók anyagai támogatásával sikerült beszereznünk a szükséges kellékeket (paravánt, 6 mapett bábot, hátteret, eloadás darabokat).

A bábcsoport tagjai:

  • Tóth Viktória lelkipásztor, a bábcsoport vezetője, abaújvári lakos
  • Espánné Bene Ágnes kismama, abaújvári lakos
  • Jobbágy Éva tanársegéd, pányoki lakos
  • Menyhért Józsefné kerámiafestő, pányoki lakos, házi gondozó
  • Tóth István lelkipásztor, Pányok község polgármestere
  • Sivákné Tóth Edina zsujtai lakos

 

 
Települési Film
Szálláshelyek

Hasdát Vendégház
Molnár Vendégház
Pillanatképek

 
© 2006-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.