Pányok nyáron
Pányok télen

 

 
 

Népi kultúra

Ki hagyományt őriz, kincset őriz. Egy kis közösség számára jelentős helyi emlék mások világát is gazdagítja, ami épp oly fontos, mint egy országos hírű műemlék. A hagyományok ápolása rangot ad, tekintélyt sugároz, a hagyományt őrzi és örökíti, vagyis értéket képvisel.

A múlt század végéig Pányokon a férfiak fekete huszárkát viseltek, nyáron hamuszin szatinklot ruhát. A lányok színes kalárissal ékesítették nyakukat.
A településen nagy hagyománya volt a pokrócok szövésének. A szászfával készített pokrócokat saját használatra és értékesítésre is készítették a helyi asszonyok.

Szép hegyvidékes terület, tiszta levegő, háborítatlan ősi részek láthatók. Az utóbbi időben nagyon keresett lett a pihenni, kikapcsolódni vágyók részéről. Érdeklődések ill. letelepedések jelei már vannak, Budapesttől - Nyíregyháza - Debrecenig mondható.

Nevezetességekben nem nagyon bővelkedünk, de van egy múlt századi református templomunk, egy katolikus fa haranglábunk és az évszázadokat megőrző építészeti lakóházaink, a vagyoni hovatartozást mutató, utcafronti kőkerítésekkel, kovácsolt vaskapukkal. A helyi adottságaink megkövetelik, hogy a természeti szépségeket megőrizzük, értékeinket védjük, és tovább fejlesszük - bővítsük. Ebből kifolyólag évente lehetőségünkhöz mérten több 100 ezer forintot fordítunk zöldterület fejlesztésre, virágosításra. Ez a mozgalom a szépséget, rendezettséget, a nyugalomkeltést sugallja, a virágos falvak nagyban növelhetik a turisztikai fellendülést, ami számunkra nagyon fontos tényező.

Tervünk egy olyan falusi szemlélet elindítása és folyamatos továbbvitele a lakossággal, de főleg a gyermekekkel, melynek központi eleme a fák, virágok, gondosan ápolt közterületek, utcák és az otthoni virágoskertek, udvarok tisztán tartása, gondozása és e tevékenység eredményének élvezete.

 

 
Települési Film
Szálláshelyek

Hasdát Vendégház
Molnár Vendégház
Pillanatképek

 
© 2006-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.